IV Konferencja naukowo-szkoleniowa “Żywienie dziecka wczoraj i dziś”


Jak utrzymać prawidłową masę ciała dziecka? Jak odróżnić zaburzenia połykania od zaburzeń karmienia? Kiedy fizjoteraputa może pomóc dziecku z otyłością? Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli prelegenci IV Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Żywienie dziecka – wczoraj i dziś”. Spotkanie pod hasłem „Leczenie przez żywienie” odbyło się 12-13 kwietnia w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie.


Uczestnikami konferencji byli głównie dietetycy, ale także lekarze, pielęgniarki, farmaceuci i fizjoterapeuci. Prelegenci zaprezentowali interdyscyplinarne spojrzenie na żywienie dziecka – od kwestii medycznych, po logopedyczne i fizjoterapeutyczne. Zorganizowano trzy sesje tematyczne oraz warsztaty szkoleniowe.

Konferencję rozpoczął wykład dr Barbary Pióreckiej z Zakładu Żywienia Człowieka Instytutu Zdrowia Publicznego UJ CM, która przedstawiła wstępne wyniki oceny stanu nawodnienia przeprowadzone w 2018 roku wśród ponad 300 uczniów z Niepołomic i Krakowa. Jej badania wykazały, że co drugie dziecko zagrożone jest deficytem płynów w czasie pobytu w szkole. Tymczasem, w analizach przeprowadzonych we Włoszech dowiedziono, że picie wody może mieć wpływ nie tylko na ogólny stan zdrowia, ale również na pamięć krótkotrwałą. – Priorytetem jest więc nauczenie dziecka picia wody, a dopiero w dalszej kolejności można wprowadzać soki. Woda jest podstawą piramidy żywieniowej – podkreśla dr Barbara Piórecka.

Dr med. Witold Klemarczyk z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka przestrzegał przed bezrefleksyjnym podążaniem za trendami zamiany mleka krowiego na napoje roślinne. – W diecie dzieci tylko napoje sojowe można porównać do mleka krowiego. Wartość odżywcza pozostałych napojów roślinnych zależy od ich uszlachetniania przez suplementację – tłumaczył.

W wystąpieniu „Niemowlę i małe dziecko w gabinecie dietetyka” dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska z Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci UJ CM, organizatorka konferencji, zaprezentowała sposoby poszukiwania przyczyn nierównomiernego przyrostu masy ciała małego dziecka. Zwracała uwagę głównie na ilość i jakość posiłków, ale również na zachowania dorosłych związane z karmieniem dziecka. – Małe dziecko, to mały człowiek, ale bardzo duże potrzeby. Rola dietetyka i rodziców jest umiejętności takiego zbilansowania posiłków, aby w małej porcji znalazła się odpowiednia ilość składników odżywczych – przekonywała.

O trudnych do wychwycenia różnicach pomiędzy zaburzenia karmienia a zaburzeniami połykania mówiła logopeda – dr n. społ. Ewa Winnicka z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka. Część konferencji poświęcono żywieniu w konkretnych jednostkach chorobowym: eozynofilowym zapaleniom przełyku, chorobie Leśniowskiego-Crohna oraz chorobie Hashimoto. Głos oddano również technologom żywności i farmaceutom.

Konferencja została zorganizowana przez Pracownię Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia przy współpracy z Fundacją Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego „O Zdrowie Dziecka”.


Data publikacji: 16.04.2019



ZOBACZ GALERIĘ ZDJEĆ



Powrót