Badania


Neurogastronomia, czyli jak mózg tworzy smak

2019-03-20
Kwaśna cytryna, słodki sernik, gorzkie kakao, cierpka aronia - nasza codzienna dieta to wielość doznań smakowych, za których powstanie odpowiedzialnych jest kilka zmysłów. Co powoduje, że niektóre potrawy moglibyśmy jeść niemal codzienne, a inne wybieramy tylko sporadycznie?
Zwalczaj raka aktywnością!

2019-02-13
Większość osób zapytana, dlaczego kobiety chorują na raka piersi, odpowie zapewne: "bo mają geny raka piersi". O jednym z nich – BRCA1 – było szczególnie głośno, kiedy słynna hollywoodzka aktorka Angelina Jolie postanowiła profilaktycznie poddać się podwójnej mastektomii.
Czy synowie mogą szkodzić zdrowiu matek?

2018-11-09
Urodzenie i wychowanie dziecka niewątpliwie wpływa na zdrowie kobiet. Ciąża, karmienie piersią i wychowanie poważnie obciążają organizmy matek. Urodzenie dużej liczby dzieci, może więc negatywnie odbić się na zdrowiu kobiety w późniejszym wieku.
Zanim trafią do apteki, czyli jak przebiega proces badań klinicznych nad nowymi lekami

2018-02-23
Postęp w medycynie i dostęp do bezpiecznych leków możliwy jest dzięki badaniom naukowym w biomedycynie. Najpierw substancję testuje się w badaniach przedklinicznych prowadzonych na tkankach, modelach komputerowych i z udziałem zwierząt.
GRYPA - wciąż istotne zagrożenie

2017-10-11
Według dostępnych danych epidemiologicznych co roku na świecie od 3 do 5 mln osób ma ciężkie powikłania w wyniku zakażenia wirusem grypy, a 250 000 do 500 000 umiera.

POLECAMY RÓWNIEŻ