Eksperci dyskutowali o prawidłowym żywieniu dzieci


W dniach 10-11 marca odbyła się VII edycja Konferencji naukowo-szkoleniowej „Żywienie Dziecka Wczoraj i Dziś” zatytułowana „Praktyka oparta na faktach”. W wydarzeniu wzięło udział ponad 400 dietetyków, lekarzy i innych specjalistów zainteresowanych zdrowiem dzieci.


W pierwszym dniu konferencji odbyły się praktyczne warsztaty, w drugim zaś uczestnicy mieli możliwość wysłuchania kilkunastu wykładów specjalistycznych. Pierwszy z nich wygłosiła dr hab. Kinga Kowalska-Duplaga z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Instytutu Pediatrii UJ CM, która omawiała zagadnienie parametrów, według których należy oceniać i monitorować dzieci chorujących na celiakię. Wskazała na najczęstsze problemy pojawiające się u dzieci ze zdiagnozowaną chorobą trzewną i wyjaśniała, jak długo zajmuje im wyrównanie niedoborów masy ciała i wzrostu po wzmożeniu prawidłowej diety.

Ciekawy wykład dotyczący stosowania probiotyków w chorobach przewodu pokarmowego – aktualne (2022) wytyczne ESPGHAN – przedstawiła prof. Hanna Szajewska, kierownik Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, zwracając uwagę na zmiany nomenklatury oraz na to, że wytyczne towarzystw i organizacji dotyczących doboru szczepów i dawkowania często bywają sprzeczne.

Zagadnienie regurgitacji i refluksu przedstawił prof. Krzysztof Fyderek, kierownik Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia UJ CM oraz konsultant regionalny ds. gastroenterologii dziecięcej, natomiast dr Magdalena Skrzyp-Knapek z Zakładu Logopedii Uniwersytetu Jagiellońskiego, neurologopedka, zajęła się tematem neofobii pokarmowej oraz dość rzadko omawianą kwestią ARFID (czyli zaburzenie polegające na ograniczeniu lub unikaniu pokarmów). Warto podkreślić, że spojrzenie na problem z przyjmowaniem jedzenia z perspektywy neurologopedycznej jest inne niż ze strony dietetycznej. Kolejną prelegentką była dr hab. Anna Harton ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z Warszawy, która poruszyła temat bezpieczeństwa żywności w kontekście potrzeb żywieniowych niemowląt i małych dzieci. Prof. Małgorzata Wójcik z Kliniki Endokrynologii Dzieci i Młodzieży UJ CM przedstawiła jedno z częstszych powikłań otyłości, jakim jest nadciśnienie tętnicze.

Dzień wykładowy zakończyła sesja pod patronatem Polskiego Towarzystwa Otyłości Dzieci. Wykładowcy przedstawili wyniki kontroli Naczelnej Izby Kontroli dotyczącej skali występowania otyłości wśród polskich dzieci, jak również wskazywali na konieczność podejścia interdyscyplinarnego – ścisłej współpracy dietetyków z lekarzami.

Konferencję poprowadziły dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska z Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia, kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej UJ CM oraz dr Anna Stochel-Gaudyn z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia, Instytutu Pediatrii UJCM.

Organizatorem wydarzenia była Pracownia Dietetyki Pediatrycznej, Kliniki, Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia UJ CM.




Data publikacji: 30.03.2023



Powrót